« Ibrahim O. - Godfather van Israël - gearresteerd in BelgiëFabiola pompt 2,5 miljoen euro extra in stichting Astrida »

Koning Albert II krijgt 70 keer meer pensioen dan de modale Belg

18/07/13

Koning Albert II krijgt 70 keer meer pensioen dan de modale Belg

Link: http://www.knack.be/nieuws/belgie/n-va-verbaasd-over-omvang-dotatie-koning-albert/article-4000351888061.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-16/07/2013#reviews

Koning Albert II, één van de rijkste mensen van België zal elk jaar een dotatie van  bijna 1 miljoen euro zal krijgen van de belastingbetaler, en dat in economisch barre tijden. 

De gemiddelde Belg heeft een pensioen van 1100 euro. Koning Albert II krijgt dus 70 keer meer pensioen dan zijn onderdanen die zijn pensioen betalen ...

Binnenkort hebben we drie koninginnen, twee koningen, een prins en een prinses die elk een dotatie ontvangen - straks komt daar misschien nog de kroonprinses bij. Dat met Laurent en Astrid de broer en de zus van de koning een dotatie zullen krijgen, gebeurt nergens anders. In andere monarchieën gaan die gewoon uit werken.

De kern (Gwendolyn Rutte - Open VLD, Wouter Beke (CD&V) en SPa (Bruno Tobback van Vlaamse kant) besliste, in navolging van het akkoord binnen het Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming, dat het voormalige vorstenpaar voortaan op een schijf van 200.000 euro van zijn dotatie belastingen zal betalen. 

De koning en koningin zullen de komende vijf jaar nog kunnen rekenen op een tiental gedetacheerde overheidsmedewerkers, naast hun veiligheidsnoden. Het einde van het koningschap betekent immers niet dat ze hun activiteiten volledig stopzetten, aldus MR-vicepremier Reynders, die als voorbeeld aanhaalde dat tal van burgers brieven schrijven naar de koning (Blijkbaar kunnen de koning en koningin zelf niet schrijven, als ze daarvoor mensen in dienst moeten nemen. Of is het omdat ze gans het jaar op vakantie in het buitenland zijn dat ze zelf de Belgische burger niet kunnen antwoorden? Misschien dat de burgers beter stoppen met schrijven naar het koningshuis, dit spaart een boel geld uit ...).

De gewone gepensioneerde krijgt ook bijstand. Hij kan een maaltijd aan huis laten komen, beroep doen op een chauffeur voor zijn uitstapjes naar winkelcentra en zelfs een tuinman en werkster inhuren. Maar hij moet daar een bijdrage voor betalen. Albert II en Paola krijgen echter tien personeelsleden, in voltijds dienstverband, bovenop de dotatie. 

Het verhaal dat zij belasting moeten betalen is helemaal grotesk. Hoe gaat het er in werkelijkheid aan toe? Door het kernkabinet wordt beslist dat de koninklijke oudjes belasting zullen moeten betalen. Dat zal het volk bevallen. Wat niet gezegd werd is dat er slechts op een bescheiden deel op hun pensioen belasting wordt geheven.

Ten tweede: door de leden van het kernkabinet (voor Vlaanderen: Open VLD, CD&V en SPa), in samenspraak met de hofhouding, wordt beslist dat de belasting bovenop de vergoeding komt, zodat Albert II en Paola in werkelijkheid geen belasting betalen. 

Na die vijf jaar zal een evaluatie volgen, preciseert het kabinet van de premier nog. Dit valt toevallig samen met een nieuwe verkiezingskoorts...

(Belga/TE) 

You must be logged in to see the comments. Log in now!

If you have no account yet, you can register now! (It only takes a few seconds)

Zoek

Random foto

powered by b2evolution free blog software